در بین روشهای متنوعی که برای بهبود ظاهر دندانها و رفع مشکلات آن ها وجود دارد، کامپوزیت دندان و لمینت محبوب ترین روش ها هستند. اما مانند هر روش دیگری هرکدام مزایا و معایب خود را دارند. یکی از مسائل مهم که بر روی تصمیم گیری برای انتخاب بین این دو روش تأثیر میگذارد، عوارض ممکن پس از استفاده از آن ها است. در این مقاله، به بررسی عوارض کامپوزیت دندان و تفاوت آن با لمینت میپردازیم.
چه تفاوتهایی بین کامپوزیت دندان و لمینت وجود دارد؟
لمینت دندان و ونیر کامپوزیت دندان دو روش متداول در زمینه تصحیح ظاهر دندانها محسوب میشوند. لمینت، ورقی نازک از پرسلن است که بر روی سطح دندان چسبانده میشود. از طرف دیگر، کامپوزیت از مواد رزینی ترکیبی تشکیل شده و به طور مستقیم بر روی سطح دندان قرار میگیرد.
لمینتها عمدتاً برای تصحیح مشکلات جلویی دندانها مورد استفاده قرار میگیرند و به ماندگاری بالاتری نسبت به کامپوزیتها معروف هستند. با این حال، کامپوزیتها نیز از مزایایی همچون قابل ترمیم بودن بهره مند هستند که این موضوع به مراتب برای برخی افراد سادهتر و مقرون به صرفهتر است.
در زیر تفاوتهای اصلی بین کامپوزیت دندان و لمینت ذکر شده است:
ماده استفاده شده:
در کامپوزیت از مواد رزینی ترکیبی استفاده میشود که به طور مستقیم بر روی سطح دندان چسبانده میشود و سپس با استفاده از نور UV یا لیزر تقویت میشود. اما در لمینت از پورسلن به عنوان یک ورق نازک استفاده میکند که به سطح دندان چسبانده میشود.
ضخامت:
عمدتاً کامپوزیت دندان نازکتر از لمینت است و به صورت مستقیم روی سطح دندان قرار میگیرد. اما لمینت ضخامت بیشتری دارد و به عنوان یک ورق نازک بر روی سطح دندان چسبانده میشود.
زمان انجام:
کامپوزیت معمولاً در یک جلسه انجام میشود و نیاز به زمان کمتری برای انجام دارد. در صورتی که لمینت ممکن است نیاز به دو یا سه جلسه داشته باشد. در جلسه اول، دندانها آماده میشوند و قالب گیری میشود و در جلسه دوم یا سوم، لمینتها چسبانده میشوند.
مقاومت و ماندگاری:
ممکن است به طور نسبی کامپوزیت ضعیفتر از لمینت باشد و معمولاً برای مدت زمان کمتری ماندگاری دارد که این موضوع یکی از عوارض کامپوزیت دندان شمرده می شود. در نقطه مقابل، لمینت مقاومت بیشتری نسبت به ضربه دارد و برای مدت زمان بیشتری ماندگاری دارد.
قابلیت تعمیر:
کامپوزیت معمولاً قابل ترمیم است و اصلاحات ممکن است در یک جلسه انجام شود. اما لمینت دندان در صورت خرابی، نیاز به جلسات بیشتری برای ترمیم یا تعویض دارد.
قیمت:
در مقایسه با لمینتها، کامپوزیتها معمولاً قیمت مقرون به صرفهتری دارند.
عوارض کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت دندان، مانند هر درمان دندانی دیگری، ممکن است با برخی عوارض همراه باشد. مهم است به نکات مربوط به مراقبتهای دندانی پس از درمان با کامپوزیت توجه داشته باشید تا عوارض احتمالی کاهش یابد و نتیجه درمان دندان بهتر باشد. در زیر تعدادی از عوارضی که ممکن است در کامپوزیت دندان مشاهده شوند، آورده شده است:
- یکی از عوارض، حساسیت دندان ها بعد از کامپوزیت است. برخی افراد پس از درمان با کامپوزیت ممکن است به حساسیت دندانی در مقابل تغییرات دمایی یا فشارهای مکرر دندانی در کارهای روزمره دچار شوند.
- همچنین کامپوزیتها ممکن است دچار شکستگی یا خراش در اثر فشار مستقیم یا ضربههای قوی حاصل شده بخصوص در صورت استفاده از مواد غذایی سخت دچار شوند.
- با گذر زمان، کامپوزیتها شاید در برابر مصرف مواد غذایی رنگدهنده یا سیگار تغییر رنگ دهند که این یکی از عوارض مهم کامپوزیت است.
- در صورتی که کامپوزیت دچار خراش یا آسیب شود، ممکن است نیاز به ترمیم باشد. با اینکه هزینه آن نسبت به سایر موارد ترمیمی مناسب تر است اما به هر حال هزینه اضافه در برخواهد داشت.
- در برخی مواقع، کامپوزیتها تحت تأثیر فشارها و استفاده مکرر قرار گرفته و شکل آنها تغییر می کند.
- همچنین مهم است به رعایت نکات مربوط به مراقبتهای دندانی پس از درمان با کامپوزیت توجه داشته باشید تا عوارض احتمالی کاهش یابد و نتیجه درمان بهتر شود.
آیا مصرف مواد غذایی خاص باعث تغییر رنگ کامپوزیت میشود؟
بله، مصرف مواد غذایی خاصی ممکن است باعث تغییر رنگ کامپوزیت دندان شود. مواد غذایی و نوشیدنیهایی که رنگدهی دارند یا اسیدی هستند، میتوانند به تدریج باعث تغییر رنگ کامپوزیت شوند. برخی از مواد غذایی و نوشیدنیهایی که به تغییر رنگ کامپوزیت میانجامند شامل موارد زیر میشوند:
- قهوه به دلیل اسیدی بودن و حاوی رنگدانه بودن میتواند باعث تغییر رنگ کامپوزیت شود.
- چای نیز مانند قهوه به دلیل تانینها و رنگدانههای خود می تواند به تغییر رنگ کامپوزیت منجر شود.
- دود سیگار حاوی ترکیبات شیمیایی است که میتوانند به رنگ کامپوزیت آسیب برسانند.
- برخی مواد غذایی مثل سوسیس، رب گوجه فرنگی، سسها و غیره که رنگدهی قوی دارند می توانند باعث تغییر رنگ کامپوزیت شوند.
برای حفظ رنگ اصلی کامپوزیت دندان، توصیه میشود پس از مصرف این نوشیدنیها و مواد غذایی، دندانها را به خوبی شستشو داده و به انجام مراحل بهداشت دهان همچون مسواک زدن بپردازید.
آیا سیگار کشیدن یا مصرف قهوه و چای عوارض کامپوزیت دندان را افزایش می دهند؟
سیگار کشیدن و مصرف قهوه و چای می توانند عوارضی بر روی کامپوزیت ایجاد کنند و به تغییر رنگ آن منجر شوند. دود سیگار حاوی ترکیبات شیمیایی است که میتوانند به سطح کامپوزیت آسیب برسانند و باعث تغییر رنگ آن شوند.
قهوه و چای نیز به دلیل حاوی تانین و رنگدانه بودن، ممکن است به تغییر رنگ کامپوزیت منجر شوند. این مواد دارای خاصیت رنگدهی هستند و مصرف مکرر آن ها میتواند باعث تیره شدن یا لکه شدن کامپوزیت شود.
- برای حفظ رنگ اصلی کامپوزیت دندان، مهم است که:
- پس از مصرف قهوه، چای یا سیگار، دندانها را به خوبی شستشو دهید.
- به مراقبت دهانی منظم و بهداشت دهان توجه کنید.
- بازدیدهای دورهای از دندانپزشک برای پاکسازی و ارزیابی وضعیت کامپوزیت را دنبال کنید.
عوارض کامپوزیت دندان در بلند مدت چگونه است؟
با گذر زمان، ممکن است کامپوزیت دندان تغییر رنگ دهد، به خصوص اگر مواد غذایی یا نوشیدنیهای رنگدهنده که در بالا اشاره شد، مصرف شوند و یا اگر روزانه مواد خاصی (مانند تنباکو) استعمال شود.
- برخی افراد ممکن است حساسیت دندانی پس از درمان با کامپوزیت را تجربه کنند.
- کامپوزیتها ممکن است در برابر ضربههای قوی یا فشارهای مکرر حساس باشند و بشکنند یا بخراشند.
- ممکن است با گذر زمان و استفاده مکرر، شکل کامپوزیتها تغییر کند.
- در صورتی که محافظ طبیعی دندان حین درمان کامپوزیت حذف شده باشد یا اگر مراقبت دهانی نامناسب صورت گیرد، ممکن است پوسیدگی زیر کامپوزیت اتفاق بیافتد.
- با گذر زمان و استفاده روزانه، ممکن است نیاز به تعمیرات مجدد یا جایگزینی کامپوزیتها پیش آید.
برای کاهش این عوارض، مراقبت دهانی منظم، اجتناب از مصرف مواد رنگدهنده، و مراجعه منظم به دندانپزشک بسیار اهمیت دارند.
جمعبندی:
در نهایت، انتخاب بین کامپوزیت دندان و لمینت باید با توجه به نیازها، اولویتها، و توصیههای دندانپزشک انجام شود. عوارض کامپوزیت دندان نیز باید در این تصمیمگیری در نظر گرفته شود. از این رو، اطلاعات دقیق درباره عوارض کامپوزیت دندان و تفاوت آن با لمینت، بیماران را در انتخاب بهتر و مطمئنتر بین این دو روش کمک می کند.